چهاردهم تیر ماه،فرصتی برای تکریم قلم و همّت اهل قلم

روز قلم، روز بزرگداشت فرهنگ و هنر است

 انجمن قلم ایران از سال 1381، 14تیر ماه را روز قلم نام نهاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم آن را تصویب کرد. تعیین این روز که درحقیقت برای نکوداشت و سپاسگزاری از مقام و زحمات اهل قلم است، یادآور جایگاه و اهمیت اثر قلم در تعالی فرهنگ و تفکر انسان و صد البته در تضمین پیشرفت علوم مختلف می­‌باشد. علّت این نامگذاری، ریشه در فرهنگ و تاریخ ملی کشورمان دارد. انجمن قلم به پشتوانه دو دلیل، در این روز به تقدیر قلم و آنچه از انباشته­‌های علوم و افکار بشر به ثبت رسانده، پرداخته است.

دلیل نخست، برپایی جشن تیرگان در سیزدهم تیر در ایران باستان، به منظور به رسمیت شناختن و گرامیداشت کاتبان در زمان هوشنگ، یکی از پادشاهان پیشدادی، است و دلیل دوم  یادآوری روز سیارۀ عطارد یا تیر است که به عنوان کاتب، نویسنده و انشاکننده ستارگان شهرت داشته است و در شعر فارسی می­‌توان نمونه­‌های بسیاری را که به این موضوع اشاره دارند، مشاهده نمود از جمله شمس که نام این سیاره را دستمایه یکی از غزل­‌‌های خود قرار داده است:

          « عطارد را همی‌گفتم به فضل و فن شدی غرّه    قلم بشکن بیا بشنو پیام نیشکر باری» (غزلیات شمس، غزل شماره 2526).

اهمیت تعیین چنین روزی را می­‌توان با غور در سخنان بزرگانی از عرصه علم و ادب همچون علامه طبرسی بهتر درک کرد؛ ایشان در تفسیر مجمع‌البیان، مطلب مورد بحث را اینگونه مطرح می‌­کند: " بیان دو گونه است: بیان زبان و بیان قلم. بیان زبان با زمان کهنه می‌شود و از بین می‌رود، ولی بیان قلم تا ابد باقی است " . اهل قلم به ویژه نویسنده متعهّد، یکه تاز میدان اندیشه­‌هاست و برای ظفرمند شدن، نیازمندعلم، مهارت، دقت، هدفدمندی است. نویسنده متعهد در سرزمین اندیشه­‌ها، سلاح خود، قلم، را به رسم امانتداری با دقت نظر به کار می‌­برد. این وسیله کوچک سرچشمه پیدایش  تمدّن­‌های انسانی، تکامل علوم و بیداری افکار محسوب می­‌شود؛ یعنی قلم، منشأ هدایت و آگاهی بشر است. مسعود سعد سلمان در رابطه با اهمیت کارکرد قلم به زیبایی سخن گفته است:

                                                به گاه نوشتن به جای آر هوش    نبشتن ز گفتن مهم­تر شناس

اگر به دیده­‌ی انصاف بنگریم قلم ابزاری پربهاست؛ انسان تنها به یاری آن قادر شده است که نقشی جاودان را از رازهای پیچ در پیچ اندرون ذهن و گفتارش بر چهره سفید کاغذ ترسیم کند و جریده روزگار با هدایت قلم، مَرکبی مطمئن برای حفظ این نوشته­‌ها و رساندن آن­‌ها به دست آیندگان است؛ پس بدین دلیل باید ارج نهادن به مقام قلم در نزد پروردگار علیم را با شوق پذیرا باشیم.

قلم است که به فرمان خداوند، تقدیر همگان را بر صفحه‌ی سرنوشت کتابت می­‌کند، ازاین رو، منزلت قلم به سبب ماندگاری نگاشته­‌هایش، چنان بالا است که آفریننده همه آفریده‌­ها، بر آن سوگند یاد کردند و چنین فرمودند: «ن وَالقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ: سوگند به قلم و آنچه می‌نویسند»؛ این سوگند پروردگار به «قلم» و «نوشته»، قلم را قداست و نوشتن را حرمت بخشیده است. به عبارت دیگر، خداوند متعال در قرآن مجید، علاوه بر آن که سوره‌­ای را «قلم» نامیدند، به آن و آن چه با آن نوشته می‌شود نیز قسم یاد می‌کنند. قسم هماره به امری باارزش و محترم یاد می‌شود. این قسم، از آن جهت که اشارتگرعظمت چیزی است که بر صفحه کاغذ نقش می­‌بندد، شگفت آفرین می­‌باشد! و از سوی دیگر، قلم رازدار انسان و امانت‌دار دانش و تجارب بشر در طول قرن­‌های متمادی است. قلم، هرچند به جسم، کوچک است اما رسالتی خطیر را با خشوع تمام بر دوش گرفته است. در تعبیر قرآن مجید، قلم اولین وسیله­‌ای است که الله (جلّ جلاله) آفریدند و بدو فرمان دادند که به لوح محفوظ جریان یابد؛ پس آنجه هست و خواهد بود با حرکات دقیق قلم بر آن لوح  «یعنی لوح علم الهی» جای می­‌گیرد.

پیامبر رحمت(ص) که آغاز رسالتش مزِیّن به دریافت نورمعرفت است:" بسم الله الرحمن الرحیم* اقرء باسم ربک الذی خلق* خلق الانسان من علق* اقرء و ربک الاکرم* الذی علم بالقلم *علم الانسان مالم یعلم" .  در حدیثی کوتاه از گستردگی اثر قلم سخن گفته‌­اند: «مرکب سیاه دانشمندانِ آگاه، برتر از خون شهیدان است». بنابراین کسب معرفت سرآغاز دستیابی به مقام یقین است. 

به قلم: بیگلری

منابع:

https://b2n.ir/w99693

https://b2n.ir/z69393

https://b2n.ir/q72489

https://b2n.ir/w74994

https://b2n.ir/x47714

https://b2n.ir/u09720

 

برچسب ها: بنیاد بین المللی خیریه آبشار عاطفه ها, چهاردهم تیرماه روز گرامیداشت قلم


Slide 1
اشتراک
مطلـب